Cancerul de sân în câteva cuvinte


DATE GENERALE

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei şi a doua cauză a deceselor provocate de tumorile maligne, după cancerul de plămân, în populaţia feminină.Se estimează că 1 din 8 femei va fi diagnosticată de-a lungul vieţii cu această boală. Însă cancerul de sân nu este apanajul doar al femeilor, el fiind întâlnit, rar, şi la bărbaţi. La nivel global, 1,7 milioane de cazuri de cancer mamar sunt diagnosticate anual şi mai mult de 500 000 paciente decedează din această cauză; numărul cazurilor la bărbaţi reprezintă 1% din total.

Epidemiologie

Cancerul de sân afectează cel mai frecvent femeile în vârstă, majoritatea persoanelor având peste 50 de ani la momentul diagnosticului, însă 1 din 5 cazuri de cancer de sân poate apărea înainte de 50 de ani. În ţările dezvoltate, în jur de 10–15% dintre pacienţi au boală în stadiu avansat la momentul stabilirii diagnosticului, comparativ cu 40–90% în ţările în curs de dezvoltare.


Există două tipuri principale de cancer de sân:

– Carcinomul ductal - începe în tuburile (conductele) prin care curge laptele de la sân spre mamelon. Cele mai multe tipuri de cancer de sân sunt de acest tip.

– Carcinomul lobular - în zone ale sânului ce produc lapte, numite lobuli.

În cazuri rare, cancerul de sân poate începe în alte zone ale sanului.

Multe forme de cancer de sân sunt sensibile la hormonul estrogen. Acest lucru înseamnă că estrogenul determina tumora de sân să crească. Un astfel de cancer este numit cancer pozitiv pentru receptorii de estrogen (RE) sau cancer de sân RE pozitiv.

Unele femei au ceea ce se numeşte cancer de sân HER2-pozitiv. HER2 se referă la o genă care ajuta celulele să crească, să se dividă şi să se repare ele însele. Atunci când celulele au prea multe copii ale acestei gene, celule, inclusiv celulele canceroase, cresc mai repede. Experţii cred că femeile cu cancer de sân HER2-pozitiv au o boală mai agresivă şi un risc mai mare de recidiva decât cei care nu au acest tip. Diagnosticate pe baza prezenţei receptorilor. Există o formă de cancer de sân în care nici unul dintre aceşti receptori nu sunt găsiţi, denumită cancer de sân triplu negativ. În acest tip de cancer, tumora canceroasă este estrogen- negativă, progesteron-negativă şi HER-negativă, dând astfel naştere la numele de cancer de sân triplu negativ. În funcţie de stadiul de diagnostic, cancerul de sân triplu negativ poate fi deosebit de agresiv şi are mai multe şanse să recidiveze decât alte subtipuri de cancer de sân. În timp ce acest tip de cancer de sân este de obicei sensibil la chimioterapie, din cauza statutului triplu negativ al tumorii, în general, nu răspunde la tratamentele specifice (hormonoterapie, hercep-tin).


Factori de risc

De-a lungul unei vieţi, una din opt femei va fi diagnosticată cu cancer de sân. Factorii de risc pe care nu poţi să-i modifici includ:

– Vârsta şi sexul: riscul de a dezvolta cancer de sân creşte pe măsură ce îmbătrâneşti. Majoritatea cazurilor de cancer de sân sunt găsite la femei de peste 50 de ani. Femeile au de 100 de ori mai mult şansa de a face cancer de sân decât bărbaţii.

– Istoricul familial: Este posibil să aveţi un risc mai mare pentru cancerul de sân, dacă aveţi o rudă apropiată care a avut cancer de sân, uter, ovar sau cancer de colon. Aproximativ 20-30 % din femeile cu cancer de sân au un istoric familial al bolii.

– Genele: Unele paciente au gene care le fac mai predispuse la dezvoltarea cancerului de sân. Cel mai frecvent defectele genetice se găsesc în genele BRCA1 şi BRCA2. Aceste gene produc în mod normal, proteine care te protejează de cancer. Dar dacă un părinte vă va transmite o genă defectă, aveţi un risc crescut pentru cancerul de sân. Femeile cu unul dintre aceste defecte au până la 80 % şansa de a avea cancer de sân în timpul vieţii lor.

– Ciclul menstrual: Femeile care au prima menstruaţie (menarha) timpuriu (înainte de vârstă de 12 ani) sau la care s-a instalat menopauza tardiv (după vârsta de 55) au un risc crescut pentru cancerul de sân. Alţi factori de risc includ:

– Consumul de alcool: Consumul de alcool, mai mult de una – două băuturi pe zi poate creşte riscul pentru cancerul de sân (vezi alcoolul)

– Naşterea: Femeile care nu au avut niciodată copii sau care au copii, dar după vârsta de 30 de ani, au un risc crescut pentru cancerul de sân. Pacientele cu mai mulţi copii sau graviditatea la o vârstă fragedă reduce riscul de cancer de sân.

– Dietilstilbestrol (DES): Femeile care au luat Dietilstilbestrol (DES) pentru a preveni avortul spontan pot avea un risc crescut de cancer de sân, după 40 de ani. Acest medicament a fost dat multor femei, în perioada 1940-1960.

– Terapia de substituţie hormonală (TSH): Aveţi un risc mai mare pentru cancerul de sân, dacă aţi primit terapie de substituţie hormonală timp de mulţi ani sau mai mult. Multe femei iau TSH pentru a reduce simptomele menopauzei.

– Obezitatea: Obezitatea a fost legată de cancerul de sân, deşi această legătură este controversată. Teoria este că femeile obeze produc mai mult estrogen, care poate impulsiona dezvoltarea cancerului de sân.

– Radiaţiile: Dacă aţi primit radioterapie în timpul copilăriei sau în tinereţe, pentru a trata cancerul din zona toracelui, ai un risc semnificativ mai mare de a dezvolta cancer de sân. Cu cât vârsta la care ai început radioterapia a fost mai mică cu atât mai mare este riscul de a dezvolta cancer de sân, mai ales dacă radioterapia a fost administrata în cursul dezvoltării sânilor. Implanturile mamare, folosirea antiperspirantelor, portul sutienelor cu sârmă nu creşte riscul de cancer de sân. Nu există nici o dovadă a unei legături directe între cancerul de sân şi pesticide. 


Profilaxie

Mulţi factori de risc, cum ar fi genele dumneavoastră şi istoricul familiei, nu pot fi controlaţi. Cu toate acestea, o dietă sănătoasă şi câteva modificări ale stilului de viaţă pot reduce şansa de a dezvolta cancer. Cancerul de sân este mult mai uşor de tratat şi de multe ori curabil dacă se depistează precoce.

Screening

Depistarea precoce presupune:

- Autoexaminarea sânului examenul clinic al planului de către un medic- mamografie de screening. Cei mai mulţi experţi recomanda ca femeile cu vârsta > 20 ani să-şi examineze sânii lor o dată pe lună în timpul săptămânii următoare perioadei menstruale.

Femei cu vârste cuprinse între 20 şi 39 ani: Ar trebui să aibă un examen medical al sânilor cel puţin o dată la trei ani.

Femeile de 40 ani şi mai în vârstă: – Ar trebui să aibă o mamografie la fiecare unul sau doi ani, în funcţie de factorii de risc. Femeile trebuie să solicite imediat consult medical în cazul în care observă o schimbare în sânii lor. Trebuie să aibă un examen de sân complet efectuat de un medic profesionist în fiecare an.

Mamografia este cel mai eficient mod de a detecta cancerul de sân incipient. Anumite femei cu risc crescut pentru cancerul de sân pot necesita un RMN de sân, împreună cu mamografie lor anuală.

Screening-ul (depistarea precoce) pentru cancerul de sân este un subiect plin de controverse.

Tamoneprin este aprobat pentru prevenirea cancerului de sân la femeile în vârstă de ≥ 35, care sunt la risc ridicat. Femeile cu risc foarte mare pentru cancerul de sân ar putea lua în considerare preventiv mastectomia (profilactic), care constă în îndepărtarea chirurgicală a sânilor. Posibile candidate pentru această procedură includ pe cele care au avut deja un sân îndepărtat din cauza cancerului, femeile cu un istoric familial puternic de cancer de sân şi persoanele cu mutaţii genetice, care cresc riscul de cancer de sân.


Simptomele

Primele stadii ale cancerului de sân de obicei, nu prezintă simptome. Acesta este motivul pentru care examenele de sân regulate sunt importante. Pe măsură ce cancerul avansează, simptomele pot include:

– Nodul mamar sau nodul în axila, care este dur cu margini neregulate şi de obicei, nu doare.

- Modificare în mărimea şi forma planului sau mamelonului. De exemplu, este posibil să aveţi roşeaţă, încreţirea şi plierea tegumentului care arata ca şi “coarja unei portocale”.

– Lichid provenind din mamelon. Poate fi hemoragic, clar-galben sau verde şi arata ca un puroi.

– Bărbaţii fac de asemenea cancer de sân. Simptomele includ nodul mamar, dureri de sân şi sensibilitate.

Simptomele de cancer de sân avansat pot include:

– Dureri osoase

– Durere de sân sau disconfort

– Ulcere cutanate

– Umflarea unui braţ (lângă sânul cu cancer)

– Pierderea în greutate

Explorări de laborator

Medicul vă va întreba despre simptome şi factorii de risc şi apoi efectuaţi un examen fizic, care include ambii sâni, axilele, zona gâtului şi a pieptului. Teste suplimentare pot include:

– Mamografie pentru a ajuta la identificarea nodulului mamar

– RMN de sân pentru a ajuta la o mai bună identificarea a unui nodul mamar, sau la femeile sub 40 de ani la care nu se recomanda mamografie.

- Ecografie a planului pentru a demonstra dacă tumora este solidă sau lichida.

– Biopsie de sân, aspiraţie cu ac sau îndepărtarea tumorii prin care se elimină toată tumora sau o parte din tumora mamară, pentru o examinare microscopică de către un specialist de laborator, anatomopatolog.

– CT sân

– Biopsia ganglionului limfatic santinela

– PET în anumite situaţii speciale

Dacă medicul dumneavoastră va spune că aveţi cancer de sân, teste suplimentare se vor face pentru a vedea dacă cancerul s-a extins. Aceasta se numeşte stadializare. Stadializarea ajuta în ghidarea tratamentelor viitoare şi în supraveghere şi vă oferă o idee la ce să se aştepţi în viitor.

Stadiile cancerului mamar variază de la 0 la IV. Cancerul de sân care nu s-a răspândit este numit carcinom ductal în situ (DCIS), sau cancer de sân neinvaziv (stadiul 0). În cazul în care se răspândeşte, cancerul este numit cancer de sân invaziv (stadiile I-IV). Cu cât este mai mare stadiul, cu atât mai avansat este cancerul.


Tratamente

Tratamentul cancerului de sân se bazează pe mai mulţi factori, incluzând tipul şi stadiul cancerului, dacă cancerul are sau nu receptori hormonali şi dacă cancerul supraproduce sau nu o genă numită HER2/neu.

În general, tratamentele pentru cancer pot include:

Medicamente chimioterapie pentru a distruge celulele canceroase din tot organismul.

Radioterapia distruge ţesutul canceros cu acţiune numai locală.

Chirurgia elimina ţesutul canceros acţionând numai local. O lumpectomie (tumorectomie) elimină nodulul mamar, în timp ce o mastectomia elimină tot sânul său o parte a sânului şi posibil structurile din apropiere.

Alte tratamente:

Terapia endocrină blochează anumiţi hormoni care impulsionează dezvoltarea cancerului. (De asemenea, cunoscută sub numele de terapie de modulare hormonală.)

Terapie direcţionată (terapie ţintită) pentru a interfera cu creşterea şi funcţia celulelor canceroase.

Un exemplu de terapie hormonală este medicamentul tamoneprin. Aceasta blochează efectele estrogenului, care poate ajuta celulele de cancer mamar să supravieţuiască şi să crească. Majoritatea femeilor cu cancer de sân sensibil la estrogen beneficiază de acest medicament. O clasă nouă de medicamente numite inhibitori de aromatază s-a dovedit că lucrează la fel de bine sau chiar mai bine decât tamoneprinul la femeile în post-menopauză cu cancer de sân.

Terapia ţintită, de asemenea, numit tratament biologic, este un tip nou de tratament al cancerului. Această terapie foloseşte medicamente speciale anti-cancer care identifică anumite schimbări într-o celulă care pot duce la cancer. Un astfel de medicament este trastuzumab. Pentru femeile cu stadiul IV de cancer de sân HER2-pozitiv, Herceptin plus chimioterapie s-au dovedit a fi mai bune decât chimioterapia simplă. Studiile au arătat că la femeile cu stadiu incipient de cancer de sân HER2-pozitiv, acest medicament plus chimioterapia reduce riscul de recidivă a cancerului de sân cu 50 %.

Tratamentul cancerului poate fi local sau sistemic:

Tratamentele locale implică numai zona de boală. Radioterapia şi chirurgia sunt forme de tratament local.

Tratamentele sistemice afectează întregul corp. Chimioterapia este un tip de tratament sistemic.

Majoritatea femeilor primesc o combinaţie de tratamente. Pentru femeile cu stadiul I, ÎI sau III de cancer de sân, obiectivul principal este de a trata cancerul şi de prevenire a recidivei tumorale Pentru femeile cu cancer de sân stadiul IV, obiectivul este de a ameliora simptomele şi a le ajuta să trăiască mai mult. În cele mai multe cazuri, cancerul de sân stadiul IV nu poate fi vindecat.


Stadiul 0 (DCIS): Lumpectomia (tumorectomia) plus radioterapia sau mastectomie este tratamentul standard. Există unele controverse cu privire la modul cel mai bun de a trata DCIS.

Stadiul I şi II: Lumpectomia plus radioterapia sau mastectomie, cu îndepărtarea ganglionilor limfatici axilari este tratamentul standard. Terapia endocrină, chimioterapia şi terapia biologică pot fi, de asemenea, recomandate după intervenţia chirurgicală.

Stadiul III: Tratamentul presupune chimioterapie, intervenţie chirurgicală, urmată de radioterapie, terapie endocrină şi eventual terapie biologică.

Etapa IV: Tratamentul poate implica chirurgie, radioterapie, chimioterapie, terapie endocrină sau o combinaţie de astfel de tratamente şi uneori, bifosfonati (medicamente ce ajută la întărirea oaselor).

După tratament, unele femei vor continua să primească medicamente, cum ar fi tamoxifen sau inhibitori de aromataza pentru o perioadă de 5-10 ani. Toate femeile vor fi urmărite la 3 luni în primii 2 ani, la 6 luni în următorii 3 ani şi apoi anual prin examen clinic, teste de sânge, mamografii şi alte teste.


Efecte secundare

Tratamentele noi şi îmbunătăţite ajută persoanele cu cancer de sân să trăiască mai mult decât oricând înainte. Cu toate acestea, chiar şi cu tratament, cancerul mamar se poate răspândi în alte părti ale corpului. Uneori cancerul revine chiar şi după ce întreaga tumora este îndepărtata şi ganglionii limfatici axilari nu sunt invadaţi de cancer.

Aţi putea suferi efecte secundare sau complicaţii datorită tratamentului cancerului? De exemplu, radioterapia poate determina tumefacţia temporară, roşeaţă, descuamarea sânului şi dureri în jurul zonei. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră în cazul apariţiei reacţiilor adverse pe care le aveţi în timpul tratamentului.

Cât de bine te simţi după ce ai fost tratat pentru cancer de sân depinde de multe lucruri. Cu cât este mai avansat cancerul, cu atât mai prost este rezultatul.

Ratele de supravieţuire la cinci ani se referă la numărul de pacienţi care trăiesc cel puţin cinci ani de la depistarea cancerului. Conform Societăţii Americane de Cancer (ACS), ratele de supravieţuire la cinci ani pentru persoanele cu cancer de sân, care sunt tratate în mod corespunzător sunt după cum urmează:

Stadiul 0 şi I – 100% 

Stadiul II – 92% 

Stadiul IIB – 81% 

Stadiul IIIA – 67% 

Stadiul IIIB – 54% 

Stadiul IV – 20% 


 Surse de informaţie:

https://www.breastcancer.org/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470

https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/









Share