Despre Obezitate - Date generale

Video gastric sleeve laparoscopic !!!


"Totul" despre obezitate


Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Etimologia cuvantului obezitate provine din latinescul:  „obedo-obedere”,adica “a manca mult si lacom”. 

Cum evaluam starea de obezitate?

Organizatia mondiala a sanatatii a definit si clasificat grade de obezitate, pe baza IMC - indicele de masa corporala, calculat prin raportul greutate/inaltime2, astfel :

gradul 1 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 30 - 34,9 kg/m2

gradul 2 de obezitate cu indicele de masa corporala cuprins intre 35 - 39,9 kg/m2

gradul 3 de obezitate cu indicele de masa corporala egal sau peste 40 kg/m2

Pacientii cu indicele de masa corporala (IMC) cuprins intre 25 - 29,9 kg/m2 au fost definiti ca supraponderali. Valori normale ale indicelui masei corporale (IMC) sunt 24 - 26 kg/m2 pentru femei si 24 - 27 kg/m2 pentru barbati. Un indice de masa corporala (IMC) sub 18 kg/m2 prezinta diagnosticul de denutritie.

Alti indicatori folositi pentru definirea stadiului de obezitate sunt grosimea pliului cutanat (la nivel subscapular, tricepsului, bicepsului, suprailiac etc.), circumferinta taliei (normal sub 80 cm la femei si sub 94 cm la barbati), raportul circumferinta talie/circumferinta soldului. Toti acesti parametrii antropometrici permit stabilirea claselor de risc clinic prin ajustarea valorilor IMC (indicele de masa corporala)

Obezitatea in lume,mai exact in Europa

Datele statistice arata un procent de peste 50 % de persoane obeze si supraponderale in Europa. In tarile europene rata obezitatii variaza invers proportional cu nivelul socio-economic, in special in randul femeilor. In tara noastra incidenta obezitatii este de aproximativ 17 % in mediul rural si cca. 20 % in mediul urban, fiind mai frecventa la femei; la copii variaza intre 5 - 10 %.

Obiceiul de “a lua masa in oras” a crescut semnificativ in ultimii ani. Din pacate cele mai aglomerate locuri de servit masa sunt cele de tip fast-food din mall-uri. Intr-un  studiu observational american pe populatia tanara, cu varste intre 18-30 de ani (1984-2001), s-a aratat ca frecventa consumului de alimente de la fast-food este direct asociata cu cresterea in greutate


Cauze starii  de  obezitate?

In afara de consumul exagerat fata de necesarul fiecaruia, sedentarismul este responsabil la randul lui de obezitate. Stam la televizor- familia impreuna si privim un film sau o emisiune alaturi de un castron mare de floricele de porumb si bem cel mai adesea un suc acidulat sau bere-fiecare in functie de varsta. Activitatile copiilor la calculator  (incepand cu temele si terminand cu jocurile) ne impiedica sa mai iesim din casa, pentru alergat, pentru fotbal cu prietenii in cartier sau, pur si simplu, pentru o plimbare. Adultii recunosc anumite momente din viata care au favorizat cresterea in greutate: sarcina, menopauza, in cazul femeilor, stres-ul, schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, divortul. Sunt si alti factori care pot determina obezitate: bolile endocrine, unele medicamente, bolile genetice. Pentru aceste boli in urma  consultatiei de specialitate pacientul este investigat suplimentar.


Complicatiile stării de obezitate obezitatii…!!!!!!!

Complicatiile starii de obezitate sunt multiple, fiind afectate in diferite grade aproape toate sistemele si aparatele organismului. Complicatiile cardiovasculare sunt : hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, insuficienta cardiaca, moartea subita, accidentele vasculare cerebrale, insuficienta venoasa cronica. Complicatiile osteo-articulare sunt : gonartroza, coxartroza si sindromul trofostatic din post-menopauza. Studiile clinice au furnizat dovezi cu privire la rolul direct al obezitatii in patogenia diabetului zaharat.Nutritia este un important factor de risc pe care il puteti modifica pentru a preveni aparitia bolilor cronice. O alimentatie echilibrata este primul pas ce trebuie luat in calcul in cadrul prevenirii acestora. Practic este ceea ce putem face noi cu un efort mai mic sau mai mare- inainte de a fi bolnavi. Astfel, de exemplu, se poate observa locul principal pe care il joaca hipertensiunea arteriala, pentru care un important factor de risc este consumul exagerat de sare. De asemenea, aportul caloric dezechilibrat, mai mare decat nevoile organismului, duce in mod direct la cresterea  greutatii  corporale.


Ce înseamnă o alimentație sănătoasă…?????

O alimentatie sanatoasa presupune sa consumam toate substantele nutritive, de care corpul are nevoie, in cele 3 mese principale cu sau fara gustari. In functie de sexul si varsta fiecaruia, necesarul de calorii este diferit. Barbatii au un nevoie de mai multe calorii decat femeile, pentru aceeasi varsta, copiii in crestere au nevoie de mai multa energie pentru a se dezvolta armonios, de asemenea, femeile gravide sau care alapteaza.


Importanța mișcării!!!

Miscarea este foarte importanta. Zilnic este nevoie sa facem minim o plimbare de 30 de minute, pentru cei care nu fac deja sport de 2 ori pe saptamana. In functie de cata miscare faceti in fiecare zi puteti fi considerat:

sedentar- daca toata miscarea pe care o faceti este cea din timpul activitatilor necesare desfasurarii traiului din fiecare zi,

moderat activ- daca, pe langa activitatea de mai sus, aveti o activitate fizica echivalenta cu mersul pe jos de 2,5-5 km zilnic;

activ- daca desfasurati o activitate fizica echivalenta cu mersul de minim 5 km pe zi, pe langa activitatea necesara traiului zilnic.

Este important sa facem miscare pentru ca ne ajuta sa consumam energia, sa dormim mai bine si sa slabim. Fie ca alegeti sa mergeti pe jos la serviciu, fie ca mergeti pana la magazinul din colt- ritmul sa fie putin mai rapid decat cel de la plimbarea de privit si in vitrinele magazinelor. 


Nota Bene!!!

Hidratarea este necesara, obligatoriu cu apa. Sunt studii tot mai multe legate de consumul de bauturi dulci si afectarea ficatului, intr-un mod asemanator cu cel din consumul cronic de alcool. De aceea, ar trebui sa ne indepartam de ele. Este important consumul de fructe ca atare, nu in sucuri de fructe.  Vinul rosu este acceptat in cantitati mici si nici macar zilnic. Fumatul: atat cel activ cat si cel pasiv, este extrem de nociv, indiferent de sex. Sunt numeroase studii care arata implcarea fumatului in bolile de inima, ca exista o legatura intre fumat si obezitatea de tip abdominal. Intreruperea fumatului este foarte importanta! Somnul- este necesar un minim de ore de odihna de 7-8 ore pe noapte. Cele mai importante ore de somn pentru refacerea organismului sunt cele de dinainte de miezul noptii.

O scadere ponderala de 0,5 - 10 kg la pacientul obez se insoteste de numeroase beneficii :

scade cu 20 % mortalitatea totala, scade cu 37 % mortalitatea prin cancer, scade cu 44 % decesul prin diabet zaharat, scade cu 9 % decesul prin boli cardiovasculare

scade riscul de aparitie a diabetului zaharat cu peste 50 %, reduce glicemia bazala cu 30 - 50 %, scade cu 15 % hemoglobina glicozilata

scade cu 10mmHg componenta sistolica a tensiunii arteriale si cu 20 mmHg componenta sa diastolica

scade cu 10% colesterolul total, scade cu 10 - 15 % LDLcolesterolul, scade cu 20 - 40 % trigliceridele plasmatice, creste cu 10- 15 % HDLcolesterolul

se amelioreaza simptomele din afectiuni respiratorii, osteoarticulare, boli cardiovasculare

se reduc complicatiile ginecologice, obstetricale si urologice

creste calitatea vietii pacientului, cu imbunatatirea statutului social


Bibliografie: 

1. Berlin I- Smoking induced metabolic disorders: a review. Diabetes& Metabolism 2008.

2. Nicolae Hancu, Gabriela Roman, Ioan Andrei Veresiu- Diabetul zaharat, nutritia si bolile metabolice, vol 2, Editura Echinox, Cluj Napoca, 2010.

3. Viorel Serban – Tratat roman de boli metabolice, vol 2, Editrura Brumar, Timisoara, 2011.

4. Nicolae Hancu- Abecedar de nutritie, Sanatatea Press Group, Bucuresti, 2012.

5. Wikipedia-  Non-alcoholic fatty liver disease.





Share