Lipomul - O afecțiune frecventă în rândul populației

Lipomul

Definiţie: Este o tumoră benignă dezvoltată pe seama celulelor grăsoase. Lipoamele afectează adulţii de vârste între 30 şi 60 ani. Sunt frecvente îndeosebi pe gât, pe umeri, în partea de sus a spatelui, pe fata internă a braţelor, pe fese şi la rădăcina pulpelor. Ele formează mase moi mai mult sau mai puţin proeminente, de cele mai multe ori nedureroase, mobile, acoperite cu o piele normală. Ele pot fi unice şi multiple şi de dimensiuni variabile. Apar mai des la pacienţii cu obezitate, hiperlipidemie şi diabet zaharat. Există situaţii când sunt localizate la nivelul tractului gastro-intestinal sau chiar în interiorul inimii detectate accidental în urma unei investigaţii imagistice.Sunt detectate de obicei la vârsta a doua, ele nu sunt o formă de CANCER, în majoritatea cazurilor sunt inofensive.

Simptome lipoame

Specialiștii spun că lipoamele sunt moi la atingere, se mișcă cu ușurință la o ușoară presiune și în general sunt mici. Lipoamele au, de regulă, mai puțin de 5 centimetri în diametru, dar pot crește în timp. Aceste tumori benigne de grăsime pot fi dureroase dacă cresc și dacă apasă pe nervii din apropiere sau dacă au în structura lor multe vase de sânge. Mai rar, există unele lipoame care pot fi mai profunde, situate mai adânc în piele, și pot fi chiar mai mari decât lipoamele obișnuite. În plus, sunt de culoarea pielii și cresc lent.


Boli asociate cu apariția lipoamelor

Incidența lipoamelor este crescută și la pacienții cu obezitate, hiperlipidemie și diabet zaharat. O persoană poate dezvolta unul sau mai multe lipoame dacă prezintă sindrom Gardner (o afecțiune moștenită care determină formarea tumorilor benigne și maligne), adipoză dureroasă, lipomatoză multiplă familială sau boala Madelung (observată mai ales la bărbații care beau mult).


Diagnostic

Medicul chirurg sau dermatolog poate diagnostica lipomul cu uşurinţă, uneori fiind necesară imagistica radiologică. Ea poate fi utilă în următoarele cazuri:

· Dimensiune uriașă (mai mare de 10 centimetri);

· Creștere rapidă;

· Durere;

· Fixare la țesuturile subiacente;

· Localizare în țesuturi profunde, coapsă sau spațiu retroperitoneal.


Tratament

De obicei, tratamentul nu este necesar pentru un lipom. Cu toate acestea, dacă lipomul te deranjează, este foarte dureros sau este în creștere, medicul specialist îți poate recomanda să îl îndepărtezi.

Majoritatea lipoamelor de pe corp sunt îndepărtate prin metode chirurgicale. Recidiva după îndepărtarea lor nu este frecventă. Sunt posibile efecte secundare, cum ar fi cicatricile și vânătăile.


Lipomul asociat cu stilul de viaţă

· Trebuie evitat alcoolul. Unii oameni care au o afecțiune rară, cunoscută sub numele de boala Madelung, afectează cel mai adesea bărbații cu ascendență mediteraneană care au tulburări de consum de alcool.

· Consumă pește - aduce în organism cantități bune de grăsimi omega-3 sănătoase și proteine de bună calitate. Grăsimile omega-3 contribuie la scăderea inflamației și pot limita creșterea lipoamelor. Sursele bune de acizi grași omega-3 includ macrou, hering, păstrăv, care sunt, de asemenea, bogate în vitamina B-12, dar și somonul și tonul.

· Consumați cât mai multe alimente organice. Ficatul se va putea concentra apoi pe îndepărtarea toxinelor stocate în țesutul gras al lipomului.

· Creșteți cantitatea de legume și fructe din dietă. Acestea au antioxidanți care ajută la scăderea grăsimilor din sânge. Exemple: afinele, zmeura, merele, prunele, citricele, legumele cu frunze verzi, dovleceii și ardeii grași.

· Limitați consumul de carne roșie. Dacă mâncați carne roșie, asigurați-vă că animalul a fost hrănit cu iarbă, fără antibiotice sau hormoni adăugați, şi că astfel conține o mulțime de grăsimi omega-3 și omega-6. Puiul, tofu și fasolea sunt alternative sănătoase la carnea roșie, care au și un conținut ridicat de proteine.


Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate!






Share